Dato: 12 Feb 2024
Da KIMA arkitektur vant konkurransen om å designe og lede byggeprosjektet Røa Menighetsbarnehage var det ingen tvil om at tegl skulle være hovedfokuset. Med barnehagens relasjon til Røa Kirke, en teglkirke fra 1939, ble dette grunnlaget for å vise tradisjonelle murerteknikker på den nye barnehagen. Wienerberger har bidratt som rådgiver og har levert den håndbankede teglsteinen, Olm til prosjektet.
Røa Menighetsbarnehage er et flott teglsteinsbygg med kobberpaviljonger som utgjør barnehagens avdelinger og som bryter opp hovedstrukturen. Det var Røa Sogn som var byggherre på dette byggeprosjektet, hvor arbeidet startet allerede i 2012 og ble ferdigstilt juni 2016. Byggets design kombinerer moderne fasiliteter med tradisjonell murerteknikk som et bindeledd for barnehagens sterke tilknytning til Røa kirke.
Barnehagen var opprinnelig en del av Røa Kirke, men det ble besluttet at det skulle bygges nytt bygg for barnehagen på grunn av økende behov. Det ble utlyst en designkonkurranse der KIMA arkitektur vant og arkitekt Kristoffer Moe Bøksle ble prosjektleder for byggeprosjektet.
- Da vi tegnet forslaget til barnehagen hadde vi et bevisst forhold til teglkirka fra 1939, tegnet av arkitekten Georg Greve. Kirken har et flott indre gårdsrom, nesten som en klostergård og et nøkternt nordisk utseende, samtidig som den har en rikhet vi ble svært fascinert av. Det indre gårdsrommet i barnehagen ble tegnet som gode lekearealer, skjermet for støy, samtidig som det viste slektskap til kirkebygget, forteller Bøksle.
Røa kirkes tegluttrykk ble også en vesentlig faktor for den nye barnehagen, og Bøksle poengterer at de tidlig hadde tegl om hovedmateriale, og det ble viktig å finne ny tegl mest mulig lik kirkens. Ifølge Bøksle ville ikke resultatet vært mulig hadde det ikke vært for de gode utførende samarbeidspartnerne:
- Vedal Entreprenør AS var entreprenør og prosjektleder på prosjektet. De hadde rik kunnskap og engasjement for murverk. Murmestrene Fjeldheim-Knudsen AS var også svært dyktige murere som også bidro med verdifulle løsningsforslag. De forsto at murverket var en avgjørende del av arkitekturen og innehar en dyp kunnskap om det. Det gjaldt å finne riktig tegltype, riktig fuge og riktig forband slik at barnehagen står godt sammen med kirken.
- Sammen med Wienerberger fant vi en teglstein ed riktig variasjon farge og overflate som harmonerte veldig godt med telgen i kirkebygget, forteller Bøksle.
Wienerberger har levert teglsteinen OLM til Røa Barnehage. OLM HV WF er en håndbanket belgisk teglstein i rødlige toner med mørke og lysegrå innslag.
- Jeg syntes det var veldig flott hvordan vi sammen klarte å finne den helt riktige teglstein. Min erfaring med Wienerberger er at de er alltid veldig hjelpsomme med å finne de riktige valgene til ditt prosjekt. De har en fin ordning der vi kan komme på showrommet se ulike tegltyper, og diskutere valg og løsninger. Dette var avgjørende for å finne riktig tegl som passet den gamle teglsteinskirken fra 1930-tallet. Kombinasjon med en entreprenør med mye murerfaring og et godt samarbeid med Wienerberger tror jeg var avgjørende for dette byggverket, forteller Bøksle.
Røa Barnehage åpnet opp for muligheten til å vise byggetradisjon og murerteknikker, en mulighet Bøksle og hans samarbeidspartnere tok med stor glede. Det ble arbeidet aktivt med å finne de riktige løsninger, og virkelig vise hva teglstein kan hvis man kjenner håndverket.
- Røa Barnehage er et bygg med store vinduer med utsikt til parken, og å få murverket til å bære over slike store åpninger kan være en utfordring. I moderne byggeprosjekter kombinerer man ofte materialer som stål, betong og teglbjelker for å oppnå dette. Her valgte vi å bruke en mer tradisjonell tilnærming for å skape sammenheng til kirken hvor vi faktisk bruker de samme gamle teknikkene, forteller Bøksle og fortsetter:
- Romerne oppfant buen for å kunne bygge over store åpninger, og her har vi anvendt en lignende teknikk, men med en flat utforming, hvor murverket danner et trykkfelt. Du kan se at teglsteinene er lagt på høykant over vinduene, noe som skaper en trykkbue for å oppta kreftene over disse store åpningene. Det er også tydelig håndverk i hjørneløsningene og vi har brukt munkeforband på veggene med samme forskyvning som på kirkens murverk. Jeg er virkelig imponert over hva murerne har klart å oppnå på dette byggeprosjektet.
Bøksle trekker fram at tegl også har en lang historie i Norge, og er et viktig håndverksfag.
- Tegl er et materiale med en rik norgeshistorie og som skaper gode flater hvor håndverket er en viktig del av opplevelsen. Det er et materiale som virkelig skinner når det er flinke folk som jobber med det, og det er viktig at vi husker å ta vare på dette håndverket i Norge.
Det er ingen tvil om at estetikk og byggekvalitet står sterk på prosjektet. Samtidig trekker Bøksle fram en annen viktig faktor for hva et vellykket prosjekt er:
- Jeg synes det er viktig at det er en god arbeidsplass og at de som jobber der er stolte av barnehagen sin. Både av selve barnehagen, men også av bygningen. Jeg tror de fortsatt har et sterkt slektskap til kirka og dette fortsatt er viktig selv om de nå har sine egne, moderne og fleksible lokaler, forteller Bøksle.
Barnehagen har mange spennende fasiliteter med blant annet bibliotek, musikk- og tegnerom. Det har vært fokus på å skape trygge rammer for barna, samtidig som man sørger for at de ansatte har en god arbeidsplass.
- Røa Barnehage var et inspirerende prosjekt å jobbe med. Det var et prosjekt som ble nominert til Oslos bys Arkitekturpris i 2017. Det er laget på murverkets premisser og med de gamle teknikkene som Røa kirke. Dette prosjektet ville ikke vært mulig uten fagpersoner med stor lidenskap for faget sitt og en engasjert byggherre. Det er sånn man virkelig ser at noen vet hva de holder på med, vi lærte veldig mye om murverk på dette prosjektet. Det var utrolig morsomt og spennende å være med på, avslutter Bøksle.