Dato: 9 Sep 2024
Skien kommune kan stolt se på det nyåpnede byggeprosjektet Kverndalen Bo- og Dagsenter som et nytt flott sykehjem med en unik plassering – midt i Skien Sentrum. Det urbane sykehjemmet har blitt bygget i tre, pusset fasade og tegl som hovedmateriale, som spiller flott sammen med den store gårdsplassen til sykehjemmet. Til gårdsrommet er det benyttet fire typer marktegl. Tegl binder dette urbane sykehjemsprosjektet til Skien sentrum, som også har en sterk tilknytning til teglstein som byggemateriale. Wienerberger har levert tegl til både sykehjemmet og gårdsrommet.
Landskapsarkitekt Ragnhild Momrak fra Dronninga landskap AS og Sivilarkitekt Berit Margrete Iversen fra Børve Borchsenius Arkitekter AS har arbeidet sammen på dette store byggeprosjektet siden starten i 2017 og til ferdigstillelse i september 2023.
- Kommunens visjon var å skape et trygt og tilgjengelig bo- og behandlingssted for de mest sårbare eldre midt i byens hjerte. Bygget vitner om modige valg, da slike omsorgsbygg vanligvis plasseres i utkanten av byen eller ute på landet. Dette prosjektet er en viktig del av byutviklingen da det handler om mennesker og liv i byen. Sykehjemmet er også plassert i nærheten av Landmannstorget, som er Telemarks viktigste kollektive knutepunkt, forteller Momrak.
- Kverndalen Bo- og Dagsenter er et viktig byreparasjonsprosjekt for Skien sentrum. Det har vært et stort prosjekt som har vært utfordrende med tanke på knapt tomteareal, bygningshøyder og stor høydeforskjell på tomta. Bygget har seks etasjer hvorav to etasjer er delvis under terreng. Det har vært en utfordring med at det er så bratt, men jeg synes resultatet er blitt veldig fint! supplerer Iversen.
At det ble valgt tegl som hovedmateriale til landskapsarkitekturen og fasaden på bygget var ikke tilfeldig og ble også argumentert for av Riksantikvaren.
- Politikerne bestilte opprinnelig tre som hovedmateriale, men Riksantikvaren påpekte at det ikke var det beste materialvalget siden tomtens plassering ligger midt i murbyen, altså innenfor murbeltet til Skien by. Arkitektgruppen valgte derfor å bruke tegl i samarbeide med tre, og vi fikk god støtte fra Riksantikvaren i våre teglvalg. Det var utrolig fint å ha selveste Riksantikvaren med på laget! Materialvalgene er alle sterke og gir forskjellig uttrykk gjennom årstidene. Jeg er veldig fornøyd med materialene, forteller Iversen.
Som landskapsarkitekt hadde Momrak tydelige mål for dette prosjektet, hvor teglen skulle representere området:
- Målet var å lage en frodig og sanselig hage som er brukervennlig for beboere med deres utfordringer, samtidig som den er tilgjengelig for resten av byens beboere. Det var enkelt å velge marktegl som materiale på fortau og i den indre hagen. Det nye bo- og dagsenteret er omgitt av teglsteinsbygninger på nesten alle sider, blant annet Skiens ikoniske kirke, fra 1894.
Til sykehjemfasaden ble teglsteinen EW2783 Royal Night rukt. Den er en svart blådempet teglstein med hvite og gule nyanser. Iversen var spesielt fornøyd med dette unike fargespillet i steinen og var bevisst med valget av mørtel.
- Det som er utrolig er at Royal Night har innslag med gult og rødt. I virkeligheten så har den enda mer rød og med tydeligere gulstikk som glir sammen med øvrig materialpallett på en naturlig måte. Vi valgte Royal Night med gråsort mørtel. Hadde jeg valgt en lysere mørtel, ville hver stein fremstått tydeligere og konkurrert med teglmønsteret i den flotte hagen. Her ønsket jeg en mer passiv sokkel med jevnere farge. Noen av steinene har helt andre fargespektre, og det ga et veldig fint fargespill til vårt byggeprosjekt. Den lille variasjonen til Royal Night ga et helt ideelt fargespekter til et så stort bygg! Forteller Iversen.
- Tegl er laget av jord, så det er et naturprodukt med et taktilt og mykt uttrykk. Formatet gjør at det er veldig fleksibelt i bruk. Vi har lekt oss med ulike farger og mønstre for å gi variasjon til de harde flatene. En av disse fargene er samme som på Landmannstorget, forteller Momrak.
De fire markteglene fra Wienerberger var Euroton Brons Wasserstricht, Gala Wasserstricht, Incana Wasserstricht og Argenti. Argenti har en myk kremhvit farge, Euroton Brons har en varmgul farge med grønne nyanser, Gala Wasserstricth er en bløtstrøken brun marktegl med mørkt fargespill, og Incana Wasserstricht er en mørkere brun variant også med mørkt fargespill. Samtlige marktegler er naturprodukter og det blir dermed naturlig variasjon og spill i fargespekteret, noe Momrak setter pris på. Momrak forteller videre:
- Det er et spennende spill mellom det mørke og lyse i markteglen. Det er flott sammen med vegger med tre- og spilekledning, hvor det blir en stripeeffekt som gjentas i dekket. Videre er det et amfi, hvor høydeforskjellen tas opp av tegl. Vi har brukt samme farge i gulvet som på veggen, og da ser du den mørke fargen mot jordfargen. Dette har vi tenkt her ute i forhold til bevegelse hvor vi valgte den gule for å få inn lyset hvor hovedretningen er markert i marktegl.
- Det er nettopp tegl som er et sterkt materiale. I vår situasjon, har vi to etasjer med sokler som binder bygget til bakkenivå, og som fremstår som et fundament beboeretasjene oppover i høyden. Teglens holdbarhet, fleksibilitet, taktile egenskaper og ikke minst langvarige livsløp gjennom mulig gjenbruk, er kanskje aspekter som ikke har kommet tydelig nok frem i den pågående debatten om hvordan vi kan bidra til å bremse klimautviklingen. Teglstein er robust og vedlikeholdsfri, og tåler røff adferd som blant annet brøyting. Vi kunne ikke valgt tre eller murpuss eller andre typer plater på de første to etasjene uten at dette ville hatt en stor konsekvens for vedlikehold. Vi anser tegl som det beste i forhold til hardfør bruk og minimalt med vedlikehold, forteller Iversen.
Skien har en unik plass i norsk teglhistorie. Det var her Bratsberg Teglverk opprinnelig lå hvor det startet med kalkbrenning på 1850-tallet, og senere ble det også produsert teglstein. Iversen forteller:
- Murbeltet er et definert område i Skien sentrum, da det etter mange bybranner ble pålagt av kongen at man skulle bygge i mur i bestemte deler i Skien. Denne loven ble bestemt langt tilbake i tid og har formet byen og dens arkitektur.
Momrak har også hatt Skiens unike teglhistorie i fokus med landskapsarkitekturen:
- Tegl har et annet uttrykk enn andre materialer og passer i mange situasjoner, og spesielt i Skien, som er en murby. Både det faktum at Skien faktisk hadde eget teglverk, men også alle teglbygninger som kom fra dette lovkravet fra kongen, forteller Momrak.
Bruken av teglstein og marktegl til Kverndalen Bo- og Dagsenter har vært til stor glede på grunn av teglens egenskaper som materiale.
- Det unike med tegl er at det er et hardt materiale, men at det samtidig er så smidig og mykt. Tegl er svært medgjørlig og formbart. Du kan bruke en halv stein, du kan lage et mønster, og legge steinen i ulike forbant. Det er som en legobrikke som du virkelig kan leke med og få mye ut av. Vi har mange detaljer på dette byggeprosjektet som vi har fått til på grunn av teglens egenskaper, forteller Iversen og avslutter:
- Det jeg liker best med dette prosjektet er at vi har klart å skape en atmosfære hvor det er hyggelig å være både for beboere, ansatte og besøkende. Kommunen har oppnådd målet om et urbant sykehjem som skal gi Skien sentrum et løft for Kverndalen. Bygget har høy kvalitet i form av materialvalg både utendørs og innendørs, og innehar løsninger som gir et robust og funksjonelt bygg. Den kunstneriske utsmykningen både uten- og innendørs, er «prikken over i’en» for et viktig bygg i Kunstnerbyen Skien. Med teglstein på selve bygget og marktegl på bakken blir dette en tydelig rød tråd og et flott bygg som vi er veldig stolte av å ha vært med på å lage!