Dato: 20 Nov 2023
I 2015 og 2016 ble et større renoveringsprosjekt av Hotel Vejlefjord fullført. Det var det såkalte bygget, Saugmans Palæ, som var midtpunktet. Saugmans Palæ er det tidligere administrasjonsbygget, som nå er omgjort til 23 rom. I tillegg ble det åpnet en ny Thalasso-spa-avdeling i bygget som tidligere huset det gamle svømmebassenget – nå byr Thalasso-spaet blant annet på et stort saltvannsbasseng, saltbadstue og solterrasse.
Bygningene som utgjør Hotel Vejlefjord går historisk tilbake til 1800-tallet, nærmere bestemt i 1892, da overlege Christian Saugman tok opp planene om å etablere et sanatorium for brystsykdom på Jylland. Siden den gang har hotellet gjennomgått en rekke renoveringer, men fortiden som sanatorium er fortsatt en vesentlig del av Hotel Vejlefjords historie og uttrykk.
Derfor har respekten for den historiske arven også spilt en betydelig rolle under oppussingsprosjektet i Saugmans Palæ, og rommene i seg selv forteller også om hotellets historie. De gamle bærende tømmerbjelkene som går langs tak og vegger er dermed de samme som da bygget først sto ferdig som Vejlefjord Sanatorium i år 1900.
– Vi har gjort alt for å bevare det gamle tømmeret som er i bygningene. Både hovedbygningen og Saugmans Palæ er bygget samtidig, og med tungt tømmer som ikke finnes i våre dager. Det betyr også at man kan ane de originale konstruksjonene av tak og bjelker. Derfor er også rommene utformet annerledes, i motsetning til moderne hoteller, noe som gir bygget litt av sin sjarm, sier Flemming Bay-Jørgensen fra Bay Arch, som var totalrådgiver på prosjektet.
Det eksisterende administrasjonsbygget ble i utgangspunktet fullstendig strippet og rengjort innvendig. Etter dette startet oppussingen innvendig, slik at bygget kunne leve opp til tidsriktig standard med heiser, sprinkling, ventilasjon etc. Ombyggingen skjedde mens hotellet var i drift, noe som selvsagt stiller spesielle krav til alle som er involvert i prosjektet.
Til ombyggingsprosjektet har wedi bidratt med gulvsystemer for 15 bad i de nye toppmoderne rommene og suitene. Gulvsystemet som benyttes på badene er Fundo Primo-elementer, hvor det er brukt 90x90cm gulvelementer i dusjen. Til gulvkonstruksjonen på resten av badene er det benyttet 50mm ordinære wedi byggeplater hvor det er frest spor for 16mm alupex vannbårne gulvvarmerør på plassen.
«Det er alltid en utsøkt glede å bli valgt ut til å bidra i denne typen prosjekter, som for eksempel ombyggingen av det gamle administrasjonsbygget på Hotel Vejlefjord. Ved renovering og ombygging av gamle og eldre bygg er det alltid – både før og underveis – utfordringer som det er spennende å bidra til å løse ”.
Lasse Bo Ervolder, wedi Skandinavia.
Hotel Vejlefjord slik de fleste av oss kjenner det i dag ble faktisk først etablert på midten/slutten av 00-tallet. Her ble det satt i gang et større ombyggings- og utvidelsesprosjekt. Målet var å utvide behandlingsrammen fysisk og faglig og å oppnå synergi til andre kompetanseområder innen utdanning og utvikling. Samtidig var det et ønske å åpne for samarbeid med eksterne parter og dermed skape nye forebyggings- og behandlingstilbud i både gamle og nye bygg.
Etter designfasen ble spaden stukket i bakken i august 2006, og de neste to årene var Vejlefjord Danmarks Vakreste Byggeplass, med et ekstra mannskap på ca. 100 bygningshåndverkere deltok i ombygging og tilbygg. Kur & Spa ble innviet i juni 2008 og byggingen i sin helhet ble fullført 1. september 2008 med idriftsettelse av de store nye møte- og konferansefasilitetene.
Bygherre: Hotel Vejlefjord A/S
Arkitekt: Bay Arch
Hovedentreprenør: Raunstrup Tømrer A/S
Totalrådgivere: Bay Arch
Bygherrerådgivere.: Arkitema K/S
Ingeniør: Ingeniørgruppen Vestjylland
Entrepriseform: Hovedentreprise med åpen økonomi
Byggeperiode: 2015-2016
Byggesum: 9. mio. kr
Areal: 2.000 m2