Dato: 6 Nov 2023
- Og den innovative kabinen kan inngå i byggets statiske beregninger
Regenerativ konstruksjon er ikke det første man tenker på i forhold til våtrom, bad eller velvære. I hjemmets våteste rom er CO2-avtrykket dessverre høyt. Sammen med Vixmodule og d line er wedi® i ferd med å endre dette.
Tyske wedi GmbH har gjennom tett samarbeid med svenske Vixmodule og danske d line utviklet et helt nytt baderomskabinkonsept, hvor CO2-ekvivalenten pr. m2 er ekstremt lavt og er halvert i forhold til tradisjonelt bygde baderomskabiner, hvor markedet har sett CO2-ekvivalenter ned mot 5,8 pr. m2.
Med denne nye løsningen er CO2-ekvivalenten under 2,7 pr m2.
Den banebrytende og veltestede kabinen er laget av upcucle stål, den første generasjonen bærekraftig stål.
Stålet er levert av svenske SSAB, som i tillegg til å være Nordens største produsent av handelsstål, også er det selskapet i verden som er lengst fremme når det gjelder å utvikle fossilfritt stål utviklet gjennom kjemiske prosesser med fossil- fritt hydrogen i stedet for naturgass og i stedet for CO2 dannes H2O (vann).
Det er dermed tenkt i et langsiktig regenerativt råvaresamarbeid.
Vixmodules teknologiske innsikt, erfaring med upcycled stål og spesialutviklet maskineri har gjort at baderomskabinen er bygget i tynt og derfor lett konstruksjonsstål, noe som reduserer vekten betraktelig.
En spesialutviklet 'ballong-struktur' betyr at kabinen bærer gulvet, i motsetning til en normalt konstruert baderomskabin, hvor det er gulvet som bærer kabinen, dvs. totalvekten.
Kabinens installerte armaturer fra d line supplerer med gjenbruk i inntil 100 år.
Re-handle®-konseptet fra d-line sikrer at produktene kan repareres, rengjøres og gjenbrukes. Hver Re-handle®-handling sparer miljøet for opptil 90 % CO2-utslipp.
De fugefrie, stilige overflatene er wedis Top Wall-design, som sørger for at innsiden av baderomskabinen er både tett, vakkert og funksjonelt.
Komposittmaterialene i wedi Top Wall er også langtidsholdbare og membranen, i den 100 % vanntette patenterte blå wedi-kjernen, sørger for vanntett underlag, også når baderomskabinen kanskje flyttes, reetableres etter flere års bruk, og nye fliser legges for eksempel.
For wedi GmbH er bevegelsen mot en mer bærekraftig reise godt i gang, og Lasse Ervolder, områdesjef for wedi i Skandinavia, sier:
«Tradisjonelt sett er våtrommet et «svart» regnskap i bygg. Vi er ekstremt bevisste på at det trengs innovasjon og alternativer.
Gjennom samarbeidet Vixmodule AB og d line har vi derfor skapt en bærekraftig og regenerativ langtidsholdbar løsning, med baderomskabiner som kan tas ut av en eksisterende bygning og settes inn i en annen – selv etter 40 år.
At kabinen i tillegg har en konstruksjon som kan tas med i de statiske beregningene når et bygg reises er et stort ekstra pluss for enhver ingeniør; fordi målet er å skape helhetlig regenerativ konstruksjon med lav LCA – for fremtidens skyld. Baderomskabinen er et gjennombrudd innen bærekraftig og regenerativ konstruksjon av bad – det er vi stolte av.»