Dato: 13 Nov 2024
Kingspan Insulation er i gang med et prosjekt for å resirkulere PIR-skumavfall ved produksjonsanleggene våre. Materialet som gjenvinnes, vil bli brukt i nye produkter, noe som reduserer forbruket av nyproduserte råmaterialer.
Prosjektet er i gang i Winterswijk i Nederland, der Therma-serien vår av polyisocyanurat (PIR)-isolasjonsløsninger for byggebransjen produseres. Målet er å bruke en kjemisk reaksjon som kalles glykolyse for å bryte ned avfallsmaterialet til polyol, som deretter kan returneres til produksjonen. Faste rester, som papir og aluminium fra platebelegget, vil bli gjenvunnet for videre bearbeiding.
Glykolyse er en etablert metode for materialgjenvinning av visse typer plast, særlig polystyren, men er relativt nytt for PIR. Vi samarbeider tett med søsterselskapet vårt, Synthesia i Spania, for å utvikle, overvåke og finjustere prosessen. Synthesias ekspertise innen resirkulering av PIR og PET til polyolproduksjon er uvurderlig. Erfaringene fra Winterswijk-prosjektet vil kunne brukes i fremtidig utvikling av PU-resirkulering.
Produksjonsavfallet oppstår når PIR-platene våre skjæres til. Støvet som oppstår, samles opp i et støvavsugssystem og komprimeres til briketter. I dag transporteres dette avfallet til partnere for mekanisk gjenvinning. Med glykolyselinjen kan det behandles på stedet, noe som sparer utslipp fra transport.
Jochum Cremers, teknisk prosessingeniør, har jobbet med prosjektet siden den innledende forsknings- og utviklingsfasen. Han hadde tilsyn med installasjonen av glykolyselinjen på stedet midtveis i 2023. Da installasjonen var i gang, ble fokuset rettet mot prosessens stabilitet og effektivitet. «Samtidig som vi optimaliserte produksjonen, undersøkte vi også effekten av å erstatte ulike prosentandeler av nytt polyol med vårt gjenvunnede materiale. Produktene våre er utviklet for å oppfylle sertifiserings- og ytelseskrav, og vi må sørge for at disse spesifikasjonene fortsatt oppfylles», forklarer Jochum. «Resultatene våre valideres nå gjennom ekstern testing og sertifisering, noe som gjør det mulig for oss å begynne å bruke den gjenvunnede polyolen i full produksjon.»
Prosjektet er i tråd med Kingspans Planet Passionate-ambisjoner om avfall og sirkularitet. «Vi forventer å gjenbruke nesten halvparten av avfallet som produseres i skjæringen, og resten vil fortsette å bli gjenbrukt i produksjonsstrømmene til partnerne våre, sier Jochum. «Fordelen med glykolyse er at den fungerer på stedet, slik at det ikke kreves noen ekstra transport. I tillegg til å redusere avfallet, vil det redusere etterspørselen etter ny polyol.»
Sertifiserte produkter som inneholder gjenvunnet polyol, vil begynne å sendes ut av produksjonslinjen i 2025. Etter hvert som det skjer, vil vi utvide prosessen i Winterswijk og så videre til andre Kingspan-anlegg der det produseres PIR-isolasjonsprodukter. I fremtiden håper vi også å kunne tilsette avfallsmateriale fra eksterne kilder, for eksempel fra byggeplasser og rivingsprosjekter. På denne måten kan vi forbedre prosessen kontinuerlig, slik at vi kan lukke kretsløpet.