Dato: 13 Nov 2023
Les hvorfor entreprenørselskapet Arca Nova valgte Kingspan til Verksbyen.
Den grønne, nye bydelen Verksbyen i Fredrikstad bygges med utgangspunkt i konseptet «Future Living» – et rammeverk for bærekraftige bygg, som legger opp til at alle hus skal produsere energi med solceller og solfangere, i kombinasjon med varmepumper og energibrønner. Samtlige enheter er såkalte passivhus, bygget med en tysk konstruksjon som reduserer oppvarmingsbehovet med omtrent 50 prosent sammenliknet med hus bygget i henhold til TEK17-krav.
I forarbeidet til Verksbyen lette entreprenørselskapet Arca Nova etter isolasjon som kunne gjøre det mulig å bygge bærekraftig og energibesparende, uten at veggene dermed ble for tykke. Valget falt på Kingspan, som tilbyr tynn isolasjon med lav lambda-verdi.
De ferdigstilte byggetrinnene – Capjon Park og Verkshagen – har derfor vegger som er «ekstremt tynne» til å være passivhus. "En tykk vegg er bortkastet plass, som vi sier. Isolasjon fra Kingspan lar oss bygge utrolig tynne vegger, noe som igjen gjør at vi kan levere på Future Living -konseptet vårt" forteller Thor Ivar Grønli, virksomhetsleder i Arca Nova Entreprenør.
Visste du at Kingspan har produktspesifikke miljødeklarasjoner (EPDer) som dokumenterer klimaavtrykket til produktseriene Kooltherm og Therma?
EPD-er er omfattende rapporter som beskriver produktets miljøpåvirkning gjennom hele levetiden. Disse rapportene blir tredjepartssertifisert av IBU, og de er basert på internasjonale standarder. Rapporten inneholder flere kategorier for miljøpåvirkning, for eksempel karbonavtrykk. Disse målingene brytes ned i alle produktets livsstadier. Når det gjelder bygningens karbonavtrykk, er de viktigste fasene produktfasen (utslipp fra produksjonen av byggematerialer) og energiforbruk under drift.
Hos Kingspan gjør vi alt vi kan for å redusere miljøpåvirkningen fra våre produkter. Det gjør vi i form av vårt tiårige bærekrafts program Planet Passionate. Med Planet Passionate skal vi også redusere karbonutslippet fra produksjonen CO₂e til så nær null som teknisk mulig, samtidig som vi skal halvere karbonintensiteten i vår primære forsyningskjede.