Massivtre og innemiljø – mye mer enn god luft

Dato: 30 Nov 2022

Stort sett alle bygg som settes opp i massivtre har synlig treverk innendørs. Hvorfor det, og hvilke effekter gir tre på innemiljøet i bygget?

Fikk en ny hverdag
Vi har tatt en prat med to aktører som har fått en ny hverdag etter at de flyttet inn i nye lokaler. Begge merker at inneklimaet på jobb har fått et realt løft med lokaler av norsk massivtre fra Splitkon.

Og det er ikke bare subjektive opplevelser som forteller oss at massivtre er positivt for menneskene som oppholder seg der – flere studier bekrefter sammenhengen mellom synlig treverk og for eksempel stressmestring. Se mer om dette lenger ned i saken.

Nesten 90 % av døgnet tilbringes innendørs

Den foreløpig siste norske tidsbruksundersøkelsen, fra 2010, viste at nordmenn i gjennomsnitt tilbringer 21 timer og 22 minutter av døgnet innendørs. ¹ Med andre ord nesten 90 % av døgnet! Da sier det seg selv at inneklimaet har betydning for hvordan vi har det.

«Dårlig luft på jobben» – høres det kjent ut?
Dessverre er dette en kjent problemstilling i mange bedrifter. Ambulansetjenesten i Modum kommune var intet unntak i sine gamle lokaler.

I sine nye, flotte lokaler har de et ventilasjonsanlegg som er tilpasset behovet, i tillegg til at de nyter godt av massivtreets hygroskopiske egenskaper, som betyr at treverket tilpasser seg variasjoner i luftfuktighet og temperatur. Denne kontinuerlige utjevningen er en fordel både for energiforbruket i bygget og for innemiljøet.

– Å gå fra gammel stasjon over til nye lokaler var en stor overgang. Nå har vi mer plass på oppholdsrommet, samt at det er mer åpent og luftig, forteller Inger-Lise Simensen, som jobber i Modum kommunes ambulansetjeneste.

Mindre støy med massivtre
Et godt innemiljø handler også om andre ting enn luft, som behagelig akustikk og opplevelsen av støy.

– Lyder og støy fra utsiden er betydelig redusert, både på oppholdsrom og soverom, legger Inger-Lise til. Muligheten for hvile mellom oppdragene er viktig for ambulansemedarbeidere.

Synlig treverk i bygninger gir oss mennesker en spesiell følelse av velvære. Faktisk viser flere studier et lavere stressnivå i rom med synlig treinteriør.²

Inger-Lise syntes det var interessant og spennende da hun fikk vite at den nye ambulansestasjonen skulle bygges i massivtre, spesielt siden elementene kommer fra Splitkon – som holder til «et steinkast» unna i samme kommune. Splitkon bruker kun saktevokst, norsk gran av høy kvalitet som er PEFC-sertifisert til produksjon av massivtre, og henter trelast fra nærliggende sagbruk.

– Det er veldig bra at det ble brukt en lokal bedrift, sier hun, og legger til at responsen fra besøkende i de nye lokalene har vært utelukkende positiv.

Nærhet til naturen – mye mer enn en klisjé
Tre oppfattes som naturlig, levende, varmt, sunt, lett å bruke og miljøvennlig, viser en undersøkelse om europeeres syn på treverk.³ Og den positive effekten av synlig innendørs treverk er grundig slått fast av flere studier:

«At tilgang til natur kan fremme positive følelser og redusere negative følelser er dokumentert i en rekke psykologiske studier. Vi føler oss rett og slett mer vel i slike miljøer. I tillegg har resultater fra flere studier vist at tilgang til natur kan fremme vår evne til å hente oss inn fra stress, der grad av stress måles fysiologisk som blodtrykk, puls, muskelspenninger, økt elektrisk aktivitet i hjernens alfabølger og hudens evne til å lede elektrisk strøm.» 4

Altså må man ikke nødvendigvis ut i skogen for å hente positive effekter fra naturen. Midt i Drammen by ligger SporX, som har som mål å være Nordens mest bærekraftige kontorbygg, bygget med massivtre fra Splitkon. SporX er et synlig og attraktivt bevis på at massivtre absolutt hører hjemme i den fremtidsrettede byggeindustrien.

– Man kjenner litt av den «nytt møbel-lukten» i bygget
Det digitale konsulentselskapet Sopra Steria er en av leietakerne i SporX. De har tilhold i toppetasjen.

– Lokalene passet oss perfekt. Her har vi et godt arbeidsmiljø og utsikten er fabelaktig! Så er det jo litt x-faktor også, sier Robin Hansen, senior visual designer hos Sopra Steria.

– Sammenliknet med andre bygg av for eksempel betong, så er det vesentlige forskjeller. Det å være i et trebygg gir litt «hyttefølelse». Man hører at treet knirker av og til, og lyden og klangen inne er lun og behagelig. Man merker også at gulvet er av tre om man hopper, da det er litt mykere enn betong, forteller han videre.

– Luftkvaliteten er veldig god og man kjenner litt av den «nytt møbel-lukten» i bygget – som er en positiv ting. Det er morsomt, sier han.

Kilder
¹ Statistisk sentralbyrå
² Trefokus
³ og 4 Trefokus

Referanseprosjekter fra Splitkon

Nybygg av høyskole, næring, boliger og offentlige tjenester i Kristiansund, trinn 1

Nybygg av høyskole, næring, boliger og offentlige tjenester i Kristiansund, trinn 1

Nybygg | Kristiansund | 728 Mnok

Nybygg av universitet/høyskole i Kristiansund på 6 etasjer hvor den ene etasj...

Nybygg av kontor og multihall i Horten

Nybygg av kontor og multihall i Horten

Nybygg | Horten | 165 Mnok

Nybygg av kontorbygg tilsvarende 3 bygninger i Horten. Selve byggingen starte...

Nybygg av kontorbygg ved Solheimsviken i Bergen

Nybygg av kontorbygg ved Solheimsviken i Bergen

Nybygg | Bergen | 200-250 Mnok

Nybygg av kontorbygg som består av en bygning i Bergen på 5 etasjer. Selve by...

Nybygg av kontor i bydel Grünerløkka

Nybygg av kontor i bydel Grünerløkka

Nybygg | Oslo | 100 Mnok

Nybygg av kontorbygg som består av en bygning i Oslo på 4 etasjer hvor den en...