Dato: 27 Okt 2023
I SporX brukes det tre som bærende element i brannvegger. Det bryter med alle tidligere etablerte regler, men tilfredsstiller likevel alle krav.
Det foreligger god dokumentasjon om prosessene ved brann i vårt massivtre. SplitkonMassivtre brenner sakte og ikke minst forutsigbart. En av de viktigste årsakene til dette, er at vi bruker varmebestandig MUF-lim, samme limtype som brukes i limtrebjelker og søyler. Likevel er det slik at det har blitt stilt krav til at brannvegg egentlig skal være i et annet materiale.
Da Vestaksen skulle bygge SporX, hadde de en ambisjon om at det skulle bli Nordens mest bærekraftige kontorbygg og at de bærende konstruksjonene skulle være i massivtre og limtre. I en brosjyre fra Direktoratet for byggkvalitet, står det følgende: «Brannvegg skal i sin helhet bestå av ubrennbare materialer» og «for at en brannvegg skal ha tilfredsstillende mekanisk motstandsevne, må den i praktisk utføres i mur eller betong.»
På SporX bevises det derimot at brannveggen faktisk kan bestå av tre som bærende element.
For å finne ut av hvordan dette kunne løses, måtte de involverte gå i tenkeboksen. Løsningen ble å utføre en branntest der kombinasjonen var SplitkonMassivtre og REDAir steinull fra Rockwool.
Hos Rise Fire Research i Trondheim ble det laget en testplate på 3×3 meter. Testen varer i to timer og utsiden av brannveggen skal i en slik test utsettes for 1000 grader. I løpet av testen måtte ikke baksiden av isolasjonen overstige 270 grader. Disse prosedyrene er beskrevet i en ISO-standard.
Det ble brukt 250 mm steinull, ett lag med 150 mm og ett med 100 mm. Disse måtte monteres med overlapp. Testen som brannvegg REI 120 M ble bestått, og en brannvegg bestående av steinull og SplitkonMassivtre er brukt på SporX.