Testet i storskala – Nøkkelen til pålitelig brannsikkerhet for trekonstruksjoner

Dato: 3 Feb 2025


Branntest SBI


 Branntest SP Fire 105

Det er ikke tilstrekkelig å teste brannbeskyttet tre i småskala laboratorietester. Begrensningene med disse testene er mange, og de gir ikke et realistisk bilde av hvordan materialet oppfører seg i virkelige brannsituasjoner. For å oppnå pålitelige resultater kreves tester i større skala.

Woodsafe Research & Development, en del av Woodsafe-konsernet, har nylig publisert et "white paper" der de analyserer testmetoder for brannbeskyttelse av tre. Rapporten fremhever svakhetene ved småskala tester og sammenligner dem med mer realistiske og storskala testmetoder.

Småskala laboratorietester kan gi viss innsikt under produktutvikling, men de er ikke tilstrekkelige for å sikre helhetlig brannsikkerhet. De har en tendens til å undervurdere risikoen ved brann, noe som kan føre til misvisende konklusjoner og feil prioriteringer i utviklingen. I tillegg kan de gi et overdrevent bilde av risikoer som ikke stemmer med virkeligheten.

For å kunne gjennomføre mer balanserte risikovurderinger, for eksempel for forsikringsselskaper, kreves storskala tester som gir bedre grunnlag. Disse testene etterligner virkelige forhold og gir mer pålitelige resultater. Eksempler på slike tester inkluderer mellomstore metoder som Single Burning Item (SBI), hvor materialer testes i en tredimensjonal hjørnekonstruksjon, eller fullskala fasadetester som SP Fire 105.

Realistiske scenarier gir pålitelige resultater

Det er avgjørende å forstå hvordan ulike materialer og fasadesystemer oppfører seg i starten av en brann. Faktorer som kledning, isolasjon og luftspalter spiller en viktig rolle. Storskala tester gjør det mulig å analysere flammens spredning, varmeutvikling og andre kritiske parametere under så realistiske forhold som mulig.

Disse testene gir ikke bare bedre forståelse av hvordan brannbeskyttet tre oppfører seg under brann, men bidrar også til å styrke tilliten til trekonstruksjoner som en trygg og bærekraftig byggeløsning.

Fokus på bærekraft

Å avvise brannbeskyttet tre basert på utilstrekkelige tester ville vært et tilbakeskritt for bærekraftig bygging. Økt bruk av betong som erstatning ville undergrave de globale bærekraftsmålene. Derfor trengs det nye, forbedrede standarder som reflekterer innsikten fra storskala tester. Den foreslåtte revisjonen av standarden EN 16755 er et steg i riktig retning.

Brannbeskyttelsesbransjen går nå i økende grad bort fra småskala tester til fordel for mellomstore og storskala metoder. Woodsafe Research & Developments langtidsstudie er en del av Woodsafe-konsernets engasjement for å styrke brannsikkerheten. Selskapet jobber for å vise at trekonstruksjoner er en trygg og bærekraftig løsning med varig brannbeskyttelse.

Med fakta og forskning som grunnlag bidrar Woodsafe til å forme en mer brannsikker og bærekraftig fremtid for byggebransjen.

Fullstendig white paper kan lastes ned fra Woodsafe sitt dokumentbibliotek her.