Dato: 7 Sep 2022
Varme som lekker ut av boligen din er både dumt for miljøet og ekstra dyrt om dagen. De skyhøye strømprisene skaper utfordringer for lommeboka, spesielt for deg som eier store bygg som krever mye energi. Aldri før har boligeiere hatt større grunn til å ta smarte grep for å redusere strømkostnadene. Et lønnsomt og langsiktig tiltak er etterisolering – uten å måtte endre fasaden på bygningen.
Strømprisene er på et historisk høyt nivå både i Norge i og landene rundt oss, og det treffer hardt hos enhver husholdning og bedrift. Det finnes likevel tiltak du som boligeier kan gjøre for å påvirke strømregningen din. Nå er tiden inne for å ta grep og gjøre forebyggende tiltak som kan redusere det samlede energiforbruket til boliger og bygninger.
Etterisoler gamle, kalde bygninger
Å la være å fyre for kråkene har aldri være mer aktuelt. Gamle, store bygninger har en tendens til å slippe ut mye varme på grunn av dårlig isolering og utettheter.
- Vi ser at eldre bygningsmasse fra 60- og 70-tallet trenger et nytt energiløft, hvor grunnarbeidet ikke har blitt gjort godt nok. Dårlig isoleringsarbeid kan forårsake fukt, råte og varmetap. Det blir spesielt dyrt med de strømprisene vi har i dag. Dette er en god mulighet til å energioptimalisere norske boliger og bygg, forteller Thom-Erik Pape, daglig leder i Xella Norge.
Pape mener den mest optimale løsningen for etterisolering av eldre bygninger og kjellere i mur/betong er med den mineralske isoleringsplaten Multipor. Han forklarer hvorfor:
- I stedet for å endre fasaden på et hus eller en bygning, kan du etterisolere veggene fra innsiden med Multipor. Multipor er lette, massive isoleringsplater som monteres direkte på en innvendig renset murvegg, uten behov for forhåndsmontering av dampsperre. Multiporplatene har spesielt gode varmeisolerende egenskaper (U-verdi på 0,35 W/m²K) sammenlignet med andre isoleringsløsninger. Dette bidrar til at bygningens energiforbruk blir langt smartere.
Pape tilføyer:
- I tillegg til isoleringsplatenes energiegenskaper, er materialet også diffusjonsåpent. Det betyr at platene er fuktregulerende, som gjør huset motstandsdyktig mot sopp og råte. Det egner seg godt til vårt fuktige og kalde klima, hvor vi opplever store temperaturforskjeller mellom de utvendige og innvendige deler av bygningen. Isoleringsplatene vil også gi en avkjølende effekt om sommeren.
Spar opptil 150 kWh pr. m² på et år
For å finne ut hvor mye etterisolering med Multipor vil effektivisere bygningers energibruk, mener Pape det er viktig å ta utgangspunkt i hvordan U-verdien endres.
- Mange norske boliger og bygninger har kjellervegger av betong. Betong har en relativt dårlig U-verdi på ca. 2,5 W/m²K. U-verdien sier noe om hvor mye varme som trenges ut gjennom 1 m² av konstruksjonen. Jo lavere U-verdi desto bedre isolerer konstruksjonen. Med etterisolering av 100 mm Multipor vil U-verdien på kjellerveggen reduseres til 0,35 W/m²K – det er en betraktelig forbedring. Med en oppvarmet kjeller vil etterisolering av betongveggene kunne spare boligeieren for ca.150 kWh pr. m² på et år, forteller Pape, og avslutter:
- Disse tallene sier mye om hvor mye varmetap som kan reduseres. Ved å etterisolere med Multipor, så opprettholdes den massive veggkonstruksjonen med den varmemagasinerende egenskapen den får sammen med Multipor.
Ønsker du å få er informasjon om Multipor sine innvendige isoleringsplater?
Xella bistår deg med omfattende rådgivning til ditt neste byggeprosjekt.
Kontakt våre tekniske spesialister og prosjektselgere her.
Produkt: Tak og Dekksystem
Produkt: Multipor Isoleringsplate inne
Produkt: Silka veggsystem
Produkt: Ytong yttervegg