Fibo gir over 40 prosent lavere klimagassutslipp enn et flislagt bad

Dato: 19 Okt 2022

Det totale CO2 avtrykket, når man ser på hele prosessen fra produksjon, transport og installasjon og helt til produktet er brutt ned, er betydelig lavere med Fibo enn flis.

Mens det er mye oppmerksomhet rundt kjøttforbruk og flytrafikk, har det vært mindre snakk om hvordan du faktisk kan bidra til miljøet når du pusser opp eller bygger nytt.

Byggenæringen kalles gjerne 40-prosentnæringen fordi den står for 40 prosent av klimagassutslippene og 40 prosent av ressursforbruket på verdensbasis. Og mesteparten av disse utslippene kommer fra byggevarer.

– Dette er veldig høye tall, som gir oss som produsenter et særlig ansvar for å finne nye og mer klimavennlige måter å fremstille produktene våre på, sier Lars Kristiansen, markedssjef i Fibo. 

Vanntett veggsystem med kjerne av sertifisert tre
Fibo produserer 100% vanntette veggsystem til bad, kjøkken og andre rom som skal tåle tøff bruk. Det kommer med en garanti på 15 år, finnes i en rekke ulike dekorer og er et enklere og rimeligere alternativ til flis.

Systemet består av paneler med en kjerne av sertifisert tre, et materiale som naturlig fanger og lagrer karbon. Et høyttrykkslaminat på utsiden sørger for å holde vannet unna, sammen med Fibos egen Aqualock som låser og tetter skjøtene når panelene klikkes sammen.

Veggpanelene kommer i fulle lengder, kan monteres rett på eksisterende vegg eller stenderverk og krever verken det ekstra underlaget eller like mange tilbehørsprodukter som flis.

80 prosent lavere materialbruk – og over 40 prosent lavere CO2 utslipp sammenlignet med flis
Den største klimagevinsten ligger i selve veggsystemet. Fordi det består av paneler med membran i front som monteres rett på stenderverket – i motsetning til flis som krever både et ekstra underlag og flere tilleggsprodukter – er den totale materialbruken for et gjennomsnittlig bad opptil 80 prosent mindre med Fibo.

Det kommer fram i en ny rapport fra rådgivningsfirmaet Asplan Viak. Rapporten dokumenterer videre at bad bygget med Fibo også gir over 40 prosent lavere klimagassutslipp sammenlignet med snittet for et flislagt bad, avhengig av hvilket marked man skal transportere varene til. I beregningene har man da sett på det totale CO2 avtrykket i et såkalt  «cradle-to-grave» perspektiv. Det betyr at man har tatt høyde for produktenes totale CO2 avtrykk, fra produksjon, transport og installasjon og helt til produktet er brutt ned og har gått tilbake til naturen.

Et smart valg for både miljø og lommebok

– Å velge det mest klimavennlige alternativet pleier gjerne også å være det dyreste. Slik er det imidlertid ikke om du skal pusse opp badet. Å bygge et bad med Fibo veggsystem koster betydelig mindre enn flis når du regner med både materialer og arbeidstimer. I tillegg og sparer klimaet for over 40 prosent lavere CO2 utslipp. Og du kan velge mellom en rekke dekorer som tar opp i seg det beste fra moderne skandinavisk design, sier Lars Kristiansen i Fibo.


Fibo Cracked Cement


Referanseprosjekter fra Fibo AS

Nybygg og riving av sykehus i Bodø, trinn 2, fase 2

Nybygg og riving av sykehus i Bodø, trinn 2, fase 2

Nybygg | Bodø | 500 mill. kr

Nybygg av sykehus tilsvarende 2 bygninger i Bodø på 5 etasjer. Selve bygginge...

Nybygg av dagsenter og boliger til funksjonshemmede i Sundet Eidsvoll

Nybygg av dagsenter og boliger til funksjonshemmede i Sundet Eidsvoll

Nybygg | Eidsvoll | 340 Mnok

Nybygg av omsorgsboliger i Eidsvoll med 48 leiligheter på 2 etasjer. Selve by...

Nybygg av barnehage i Harstad kommune

Nybygg av barnehage i Harstad kommune

Nybygg | Harstad - Hárstták | 86 Mnok

Nybygg av barnehage som består av en bygning i Harstad - Hárstták på en etasj...