Dato: 16 Jan 2023
Byggherre Even Haug hadde klokkertro på smarthusteknologi da han prosjekterte og bygde første trinn av Totten Lodge i Hemsedal.
Kjøperne var først ikke like entusiastiske. Så kom strømkrisen. – Nå har folk blitt veldig opptatt av strømsparing, fastslår Haug.
Han solgte leilighetene i Totten Lodge før den norske mann i hus og hytte hadde kjent på hva økte strømpriser betyr for lommeboka. Selv hadde han stor tro på at smarthusteknologien xComfort ville være et ekstra salgsargument for leilighetene i fjelleldoradoet Hemsedal.
– Helt ærlig vet jeg ikke om folk bryr seg så mye om smarthusteknologi før de har kjøpt, i alle fall ikke da alle var vant til at strømprisen var lav. Men nå synes de det er veldig stas å kunne spare strøm ved å styre lys og varme hjemmefra, sier Haug.
Han tror smarthusteknologi blir en viktigere komponent i totalvurderingen av eiendommer når folk har sett at strømprisene kan nå uante høyder.
– Det er sikkert. Alle ser at det å kunne styre strømmen er gull verdt. Du kan slå av varmen en halv dag før avreise og skru opp litt før du kommer. Det øker komforten og senker energiforbruket.
Enklere og raskere installasjon
Første byggetrinn, T4, ble ferdigstilt i ved påsketider 2022 og alle leilighetene varmes opp med vannbåren gulvvarme. Pollux Installasjon AS var installatør på prosjektet. Daglig leder Thomas Nygaard forteller at xComfort er enkelt å installere, men samtidig et komplett system med mange muligheter.
– Alle lysbrytere er trådløse i xComfort, også varmekabelbryteren. Det sitter en aktuator på hver vannsløyfe som termostatene styrer. Systemet kan programmeres slik du ønsker, med for eksempel tidsstyring og nattsenking av temperatur. Man kan enkelt sette alle termostater i sparemodus, og sette systemet på komforttemperatur før man ankommer – slik at man kommer opp til varm leilighet.
Selve installasjonsjobben er også enklere og raskere i og med at man slipper å trekke kabel til hver bryter og installere tradisjonelle veggbokser.
Nygaard sier at interessen for smarthusteknologi øker i takt med strømprisen, selv om konvensjonelle løsninger som oftest er standard. Det vil si konvensjonelle lysbrytere og styring av vannbåren gulvvarme, hvor smarthus er et tilvalg.
– Vi bygger en del nytt på kontrakt med entreprenører, og de vil gjerne ha totalprisen ned. Det koster gjerne litt mer med et slikt anlegg, men når eierne kommer inn i bildet vil de gjerne finne løsninger for å spare strøm.
– Men entreprenørene kommer stadig mer på banen, som for eksempel Mest Bygg og Totten Lodge. De ville ha xComfort fra start. Flere vil gjerne ha med litt xComfort, og så kommer resten på tilvalg, sier han.
Gir gode kontrollmuligheter
Even Haug er daglig leder i den lokale entreprenøren Mest Bygg i Ål, og står også som byggherre for Totten Lodge.
I første byggetrinn er 22 leiligheter er solgt. Mest Bygg har inntil videre beholdt åtte enheter selv som leies ut. Totalt er det planlagt 75 leiligheter fordelt på fem bygg i Totten Lodge.
Haug er i dialog med kommunen om regulering for å bygge en blanding av «kalde» og «varme» senger. Varme senger betyr at det er utleieplikt på leiligheten, noe som øker antall bruksdøgn – som kommunen er opptatt av. Byggetrinn T4 består utelukkende av varme senger som krever utleie.
– Med smarthusteknologi kan du som utleier overvåke og sette ned varmen etter at folk har brukt leiligheten, og dermed unngå ekstra energibruk hvis gjestene skulle glemme dette, sier Haug.
Økonomi og komfort er driverne
Nordensjef Jon Helsingeng i energistyringsselskapet Eaton forteller at etterspørselen etter smart infrastruktur for energistyring har fått et kraftig oppsving med de økende strømprisene.
– Folk er nok blitt mye mer bevisst på energiforbruk og mer åpne for teknologi som kan bidra til å få ned energibehovet. Kontroll på økonomien har blitt en jevnbyrdig driver med komforten for smarthus, noe som åpner opp et enda større marked, sier Helsingeng.
Han mener kombinasjonen av økt bevissthet rundt energistyring, samt fremoverlente byggherrer og entreprenører som for eksempel Mest Bygg, vil sørge for at dette blir en varig trend.
– Å bygge eller pusse opp boliger med konvensjonelle og analoge løsninger tilhører fortiden, fastslår han.
Hvor mye en boligeier kan spare ved aktiv bruk av energistyring, er avhengig mange variabler som størrelse på bolig, beliggenhet, isolasjon og romløsning.
– Når det ikke er foretatt noen energianalyse av boligens tilstand før oppgradering til xComfort blir det vanskelig å gi et eksakt tall, men det er en markant andel. Smart varmestyring for elektrisk oppvarming kan for eksempel redusere strømforbruket med minst 20 prosent for en bolig, forteller Helsingeng.
Et komplett system
Med varmestyring fra xComfort kan du enkelt styre elektrisk oppvarming i form av panelovner, varmefolie, varmekabel, eller vannbåren radiator- og gulvvarme. Trådløse termostater eller temperaturfølere måler temperaturen, og styrer enten lasten direkte eller via sentralenheten xComfort Bridge.
xComfort Bridge brukes for å oppnå komplett varmestyring med energisparing og senkemuligheter med individuell tilpasning for hvert rom.
Trådløs xComfort-installasjon med xComfort Bridge gir blant annet følgende fordeler:
Les mer om trådløs installasjon