5 spørsmål du har om ombruk og ombrukskartlegging

Dato: 11 Des 2024

1. Hva er ombruk?

Ombruk er når materialer eller komponenter brukes på nytt, uten særlig bearbeiding. Dette kan for eksempel være stålbjelker eller betonghulldekker som demonteres fra ett bygg og deretter brukes på nytt i en annen bygning. Ombruk gjør at man kan utnytte de samme ressursene flere ganger slik at behovet for å ta ut nye ressurser reduseres.

2. Hva er en ombrukskartlegging?

En ombrukskartlegging er en systematisk gjennomgang av materialer og komponenter som finnes i en eksisterende bygningsmasse for å vurdere mulighetene for ombruk. Hensikten med en ombrukskartlegging er å legge til rette for reduksjon av avfallsmengder, bedre utnytting av naturressurser samt å redusere klimagassutslipp fra byggenæringen. I ettertid av kartleggingen utarbeides det en rapport fra ombrukskartleggingen.

3. Hva inneholder en rapport fra ombrukskartlegging?

En ombrukskartlegging som er utført i henhold til krav i Byggteknisk Forskrift (TEK17) inneholder blant annet en oversikt over forekomsten av materialtyper eller bygningsfraksjoner som egnet for ombruk, med tilhørende mengdeberegning og en vurdering av restlevetid. Alle identifiserte materialer eller bygningsfraksjoner som er egnet for ombruk skal sammenstilles i en tabell i henhold til Norsk Standard NS 3451:2022 «Bygningsdelstabell og systemkodetabell for bygninger og tilhørende uteområder».

4. Når er det krav om å utføre en ombrukskartlegging?

I Byggeteknisk Forskrift (TEK 17) stilles det krav om at søknadspliktige rehabilitering- og rivetiltak av boligblokker og yrkesbygg som er over 100 m² BRA og/ eller som genererer over 10 tonn bygg- og rivningsavfall skal ombrukskartlegges. Dette kravet trådte i kraft 01.07.2023.

5. Tilbyr Franzefoss ombrukskartlegging?

Ja, det gjør vi! I samarbeid med ombruksspesialisten Resirqel tilbyr vi ombrukskartlegging. Resirqel er en av Norges ledende kompetansebedrifter på ombruk i bygg- og eiendomsbransjen, og vant Oslo Miljøpris for «årets grønne selskap» i 2023. Våre ombrukskartlegginger oppfyller krav i henhold til Byggeteknisk Forskrift (TEK 17), og vi kan i tillegg å utføre kartlegginger som er tilpasset mer ambisiøse mål i henhold til krav fra eksempelvis BREEAM eller FutureBuilt. Våre kartlegginger er basert på lang erfaring og kunnskap om gjennomførbarhet, noe som sørger for en effektiv ombrukskartlegging tilpasset hvert enkelt prosjekt sine behov og krav. Vi tilrettelegger for at man kan få veiledning gjennom hele ombruksprosessen fra kartlegging til realisering.