KOMPAN kan bistå i kommunenes klimastrategi

Dato: 20 Mar 2024

Innen 2030 skal CO2-utslippet ned med 95%, det skal satses på miljøvennlig arkitektur og lages løsninger for sirkulær økonomi! Høres dette kjent ut?

Vi alle vet at jordkloden står overfor en stor utfordring når det gjelder utslipp av CO2. Så hvordan går det egentlig med å begrense klima- og miljøpåvirkningene? En ting er å ha en ambisiøs plan for å kutte utslippene og skape et grønnere samfunn; noe annet er å komme i mål med planen. Som tre av Norges største byer og kommuner har Oslo, Bergen og Trondheim alle lagt frem en klimaplan som måles, veies og vurderes løpende frem til 2030. Rekker Oslo å kutte 95% av CO2-utslippene sine, blir Bergen et lavutslippssamfunn med miljøvennlig arkitektur, og får Trondheim et klimatilpasset samfunn hvor minst 65% av materialene inngår i en sirkulær løsning?

Økende krav i anskaffelsesstrategien

For å nå målene med redusert CO2-utslippp og skape mer miljøvennlig arkitektur og en sirkulær økonomi må det settes krav, blant annet i kommunenes anskaffelsesstrategi for planlegging av nye klima- og miljøvennlige bygg, anlegg og produkter. Dette er noe som alle tre kommuner har ifølge handlingsplanen deres. Alle tre kommuner henviser også til Paris-avtalen fra 2015 og målene om å begrense den globale oppvarmingen til godt under 2 grader og helst ikke mer enn 1,5 grader. For å nå dette målet må det globale CO2-utslippet kuttes med minst 28-42% innen 2030.





KOMPAN en del av løsningen

For å imøtekomme de stigende krav til mer klima- og miljøvennlig anlegg og produkter, og ikke minst vår egen forpliktelse til å redusere klimaavtrykket vårt, har KOMPAN siden 2014 jobbet med overgangen til grønnere materialer og delvis nyskaping av grønnere råmaterialer. En reise som har resultert i at vi fra nå av kan lage fargerike lekeplasser med 95% resirkulerte materialer, bestående av resirkulert forbrukeravfall i HDPE-paneler, i garnet til Hercules-tau og TexMadeTM stolpene. Lekeplassutstyret er dessuten designet for demontering og resirkulering i slutten av levetiden.

Ved å bruke resirkulert forbrukeravfall som havavfall (fiskegarn, tau og trålernett), brukte tekstiler og plastposer, samt matemballasje, er det mulig å redusere CO2-utslippene med 50% i forhold til tradisjonelle produkter laget av nye materialer. Når det gjelder HDPE-panelene og overgangen fra nye råmaterialer til resirkulerte råmaterialer, reduseres CO2-utslippene med 82% CO2e/kg. Paris-avtalens mål om å redusere CO2-utslippet med 28-42% kan derfor være fullt mulig når vi snakker lekeplasser.

Veien videre til miljøvennlig arkitektur

Designfrihet og økt bærekraft utelukker ikke hverandre, men går hånd i hånd. Med HDPE EcoCoreTM panelene kan man velge mellom 14 ulike standardfarger, og for Hercules-klatretau er det 8 ulike farger. Lekeplassene kan derfor være så fargerike og fantasifulle som bare det, men med et kraftig redusert CO2-avtrykk. Det samme gjelder de naturlige lekeplassene av robiniatre, som tilbys i 8 ulike fargenyanser. Robiniatre krever ingen kjemisk trebeskyttelsesmidler og har et naturlig lavt CO2-avtrykk. Med hjelp fra KOMPAN Design Studio er det mulig å lage din egen skreddersydd lekeplass som både sier WOW og tar vare på naturen.

Ta kontakt med din lokale salgsrådgiver for mer informasjon om våre materialer og muligheten for å designe din egen arkitekttegnet lekeplass.