Nyutviklet coatsystem til bruk i tanker og kar, klart for markedet

Dato: 15 Mai 2024

Silikal Industribelegg AS sitt nye Fishtanksystem er en hybridløsning der hovedkomponenten er akryl. Fishtanksystemet er på mange måter et colombiegg fordi det løser mange av utfordringene som prosjekterere, totalentreprenører og ikke minst byggherrene har hatt med eksisterende løsninger.

Fishtanksystemet er et meget slitesterkt belegg utviklet til bruk i tanker og RASanlegg innenfor landbasert oppdrett. Det består av en primer, en membran og en tanksealer.

– Så langt har det ikke vært så mye innovasjon knyttet til coat i tanker eller kar, selv om dette er en kritisk komponent innen landbasert oppdrett. Vi har utviklet Fishtanksystemet siden 2016, og allerede fått coatet flere anlegg i inn- og utland, sier daglig leder i Silikal Industribelegg Christian Aas.

Stort forbedringspotensial

Innovasjonen startet da Silikal Industribelegg så at vanntettingssystemene som ble benyttet i fisketanker og RAS-anlegg hadde et stort forbedringspotensial.

En coat skal holde tett ved at den skal fange opp bevegelser og sprekker uansett temperatur uten å løsne, krakelere eller sprekke. I tillegg skal den hindre biofilm, og være enkel å rengjøre og tørke ut slik at eventuell sykdom i anlegget kan håndteres uten lange avbrudd i produksjonen. Lettvint å borre gjennom coaten Det er mye utstyr som skal montères oppå coaten i følge med byggingen av landbaserte anlegg.

– Derfor må ikke gjennomboringer øke risikoen for lekkasjer i etterkant. Ved innbolting av utstyr vil det kjemiske ankeret sveise seg fast til Fishtanksystemet, sier Aas, som kan garantere at det er tett når det fylles vann i tankene.

– Man kan sågar kjernebore hull fra motsatt side gjennom systemet uten komplikasjoner av noe slag. I tillegg krever Fishtanksystemet ingen spesielle HMS-tiltak under påføringen, og dermed kan andre fag jobbe sammen med oss, fortsetter Aas.

Garantert vanntett

– Fishtanksystemet har meget sterk binding til betong, aluminium, GRP og stål. Systemet er hundre prosent vanntett, og forhindrer rustdannelser, forsikrer Aas.

Silikal gir 5 års reklamasjonsrett og 2 års garanti under visse forutsetninger. Ifølge dem vil Fishtanksystemet sannsynligvis kunne svare opp alle driftskrav i 15 til 20 år før fornying.

Vedlikehold og rehabilitering

Silikal Industribelegg AS kan også forsikre om at fisketankene med Fishtanksystemet er enkle å holde rene og vedlikeholde. De tåler alle kjente vaskemidler, inkludert ozon.

– Det er lite kostnad med Fishtanksystemet når du har fått det på veggene, og det er også enkelt og rimelig å rehabilitere gamle tanker og kar – de blir som nye uten store omkostninger, lover Aas, og forteller at ny coat løser opp gammel og herder seg sammen, uten limlag. Ved fornying behøves ikke sliping, og ettersom herdetiden er under én time kan både reparasjoner og fornying skje innenfor driftssyklus.

Utviklingen av det nye coatsystemet

Silikal Industribelegg har, sammen med leverandøren Silikal GmbH, brukt flere år på utviklingen av det coatsystemet de i dag tilbyr i markedet.

– Årsaken til den lange utviklingstiden er at akryl er veldig sårbart for bevegelser som gjerne oppstår under fylling og tapping av store tanker. Å gjøre akryl fleksibelt nok til å kunne kalles en membran, samtidig som akrylens egenskaper skulle opprettholdes var krevende, men vi har lyktes, forteller prosjektleder i Silikal Industribelegg John Halstein Andreassen.

Utfordringer underveis

I arbeidet med Fishtanksystemet måtte Silikal også utvikle en tanksealer med hygieniske egenskaper og primere til
forskjellige underlag.

– For å kunne skape en glatt og hard overflate med tanksealen var vi avhengig av å unngå sig. Dette viste seg etter hvert å være en utfordring, da akryl fram til da ikke hadde blitt benyttet i særlig grad på vertikale flater, forteller Andreassen.

Han innrømmer at det har vært tilbakeslag underveis.

– Heldigvis har disse tilbakeslagene rammet oss som firma, og ikke kundene og fisken deres. Det koster å måtte fjerne
sig, og det koster oss dyrt om eksempelvis grunnarbeidet er for dårlig utført. Vi har også opplevd osmotisk trykk i betong med det som resultat at underlaget for coaten gikk i oppløsning. Vi er heldige som har en stor og dedikert utviklingsavdeling i Tyskland i ryggen, og Fishtanksystemet slik det nå foreligger kan håndtere det meste, selv de problemene dårlig underlag gir, forteller Andreassen.

Fanger opp bevegelser i skjøten

– Ettersom Fishtanksystemet har så sterk binding til underlaget har det vært avgjørende å kunne fange opp alle bevegelser i skjøtene. Dette har vært en stor utfordring for oss, men vi har funnet løsningen, og siden er den utviklet og ytterligere forsterket, forteller Andreassen.

Akkurat nå utvikles et skjøtesystem som skal tåle jordskjelv av en viss størrelse.

Les mer ved å besøke
www.silikal-industribelegg.no
Eller skann QR-koden!